Vitrum D3 – witamina słońca
Optymalny nośnik
Witamina D jest jedną z 4 witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Witaminy te są zatem lepiej przyswajane przez organizm w obecności lipidów. Przyswajalność witaminy D jest lepsza w przypadku jej zawieszenia w długołańcuchowych kwasach tłuszczowych – zawartych np. w oleju z krokosza barwierskiego.
Olej z krokosza barwierskiego:
- jest stabilny i odporny na działanie czynników środowiskowych
- ma niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (ich nadmiar w diecie jest niekorzystny dla zdrowia)
Olej z nasion krokosza posiada bardzo wysoką wartość odżywczą: w 90-92% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych i w 8-10% z kwasów nasyconych.
Poza kwasem linolowym (63-72%) i oleinowym (15-16%), zawiera też cenny kwas linolenowy. Zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych jest niska: kwas stearynowy stanowi 2-4%, a palmitynowy 5-10%.
Skład kwasów tłuszczowych oleju z krokosza barwierskiego (g/100g):
Źródło: Sunitha i wsp., 1997.
Krokosz barwierski to jednoroczna roślina wywodząca się z rodziny astrowatych. To roślina pokrewna bardzo popularnego i wszystkim znanego ostu. Miejsce pochodzenia krokosza to południowa Azja, ale obecnie jest on uprawiany także w innych regionach świata.
Krokosz barwierski zwany szafranem łąkowym, wykorzystywany był jako tańszy zamiennik prawdziwego szafranu – luksusowej i bardzo drogiej przyprawy, na którą nie każdy mógł sobie pozwolić. Spowodowane było to tym, że ekstrakt z kwiatów krokosza barwierskiego posiada charakterystyczną czerwoną barwę, podobnie jak ekstrakt z szafranu. Dawniej ekstrakt ten wykorzystywano do celów kulinarnych, a także do barwienia tkanin oraz w celach kosmetycznych (np. do wyrobu szminek).
Surowcem wykorzystywanym w żywności są zarówno jego kwiaty, jak i nasiona. Kwiaty wykorzystuje do sporządzania naparu, a z nasion produkuje się olej. Jest on tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości, w które tak bogaty jest krokosz barwierski.
Źródło: https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/apteczka/krokosz-barwierski-szafran-lakowy-wlasciwosci-i-zastosowanie-aa-4nbG-8enz-y16x.html. 22.01.2020
Preparaty VITRUM® D3 i VITRUM® D3 Forte są źródłem witaminy D docenianym przez konsumentów.
Suplementy diety VITRUM® D3 i VITRUM® D3 Forte dostępne są w aptekach, w ekonomicznych opakowaniach po 60 i 120 kapsułek, co jest wygodne i opłacalne przy długotrwałym stosowaniu oraz w przypadku stosowania witaminy D przez całą rodzinę czy bliskich. Niektóre tabletki i większe kapsułki mogą sprawiać problemy i dyskomfort przy połykaniu. VITRUM® D3 i VITRUM® D3 Forte to małe, wyjątkowo łatwe do połknięcia kapsułki. Wypełnione są olejem z krokosza barwierskiego, dzięki temu preparat można przyjmować niezależnie od posiłku. Krokosz barwierski wpływa na lepszą przyswajalność witaminy D. VITRUM® D3 ma odpowiedni i krótki skład. Zawarty w preparatach cholekalcyferol jest składnikiem naturalnego pochodzenia pozyskiwanym z lanoliny z wełny owiec.